Ewa Wysocka

4 Ayurvedyczne Przyprawy, Które Warto Mieć Zawsze Pod Ręką

Czy wiedziałeś, że Twoja własna kuchnia, jeśli tylko odpowiednio wyposażona – może funkcjonować niczym mini przychodnia? Każda przyprawa i każdy produkt spożywczy posiada własne, unikalne właściwości, zaczynając od uśmieżania fizycznych dolegliwości, przez problemy trawienne, aż po reakcje alergiczne i bóle głowy.
ayurveda
Jest to możliwe między innymi dzięki starożytnej nauce nazwanej Ayurveda, która stanowi medyczny system w Indiach oraz jest siostrą jogi. Połączona dwoma słowami: „Ayush” – oznacza życie i „Veda” – naukę lub wiedzę. Ayurveda jest więc nauką o życiu. Jako nauczyciel lub uczeń Ayurvedy, używając regularnie tych 4 przypraw, które przedstawimy w dzisiejszym artykule, sprawisz, że Twoje życie będzie zdrowsze oraz poczujesz, że naprawdę wszystko zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.

1. Adżwan

Za każdym razem, kiedy w Twoim ciele pojawi się ból, zamiast sięgać po tabletki przeciwbólowe – wybierz to dobroczynne zioło. Posiada ono ogromne właściwości przeciwbólowe, doskonale przeciwdziała wzdęciom oraz zaparciom.
Sposoby użycia:

  • Herbatka: zagotuj nasiona Adżwanu w wodzie, po czym pozwól całej mieszance ochłonąć do temperatury pokojowej. Po tym zabiegu jest od razu gotowa do picia.
  • Gotowanie z Adżwanem: jest niezwykle przydatne, jeśli cierpisz na chroniczne wzdęcia i zaparcia. Ta przyprawa może być dodawana niemalże do każdej wytrawnej potrawy, niezależnie od swojej postaci. Nasiona możesz uprażyć, bądź zmielić na proszek.

2. Szafran

Bardzo wiele elementów indyjskiej kultury opiera się na wzniosłym oraz praktycznym celu. W indyjskich rytuałach, czerwona kropka umiejscowiana na czole, pomiędzy oczami symbolizuje obudzenie „trzeciego oka”, czyli duchowej mądrości. Do tego działania używany jest szafran, który oddziałuje na tkanki w taki sposób, ze zapewnia ochronę oraz leczy bóle gowy. Szafran stanowi również dobre rozwiązanie podczas wymiotów. Wpływa pozytywnie na skórę, poprawiając cerę.
Sposoby użycia:

  • Mleko szafranowe: zagotuj mleko z cukrem, dodaj kilka nitek szafranu i rozkoszuj się jego magicznymi właściwościami z rana lub wieczorem, conajmniej 3 godziny po kolacji.
  • Pasta szafranowa: rozetrzyj nitki szafranu z mlekiem a przygotowaną pastę nałóż na cienie pod oczami.
  • Szafranowy ryż: Do gotującego się ryżu dodaj kilka nitek szafranu, co sprawi, że nabierze on pięknego aromatu, idealnie komponującego się z wytrawnymi daniami.

3. Kurkuma

Ten magiczny korzeń posiada bardzo długą listę pozytywnych oddziaływań. Zaczynając od poprawy odporności organizmu, przez zwiększenie apetytu oraz pozytywny wpływ na system trawienny, aż po oczyszczanie krwi oraz polepszenie wyglądu cery. To zioło używane jest bardzo często podczas walki z różnymi zapaleniami, opuchliznami, cukrzycą, otyłością, reumatoidalnym zapaleniem stawów i pourazowym gojeniem się ran.
Sposoby użycia:

  • Gotowanie z kurkumą: kurkuma może być używana niemalże podczas przygotowywania każdej potrawy. Można ją również dodać do szafranowego ryżu dla zwiększenia imponujących właściwości.
  • Kurkumowa maseczka: Zblenduj kolendrę z mlekiem lub wodą i nałóż na twarz przed poranną kąpielą. Jest to popularny zabieg stosowany przez indyjskie kobiety przed przystąpieniem do zawarcia aktu małżeństwa w celu poprawy wyglądu skóry.
  • Kurkumowe mleko: zagotuj odpowiednią ilość mleka, dodając ½ łyżeczki kurkumy oraz cukru – jest to znakomita metoda leczenia opuchlizn oraz innych powypadkowych symptomów fizycznych.

4. Imbir

Wiele chorób układu oddechowego powodowanych jest zaburzeniami podczas pracy układu trawiennego. Świeży imbir stanowi doskonałą metodę walki oraz zapobiegania problemom związanych z trawieniem, włączając wzdęcia, zaparcia oraz równie wspaniale leczy problemy związane z gorączką, kaszlem oraz grypą.
Sposoby użycia:

  • Świeży imbir przed posiłkiem: obierz malutki kawałek imbiru ze skóry, dopraw niewielką ilością soli oraz dokładnie przeżuj. Takie działanie doskonale wpłynie na Twój układ trawienny, dając mu dodatkową moc podczas swojej ciężkiej pracy.
  • Gotowanie ze świeżym imbirem pomoże nie tylko podczas problemów trawiennych ale również wzmocni układ odpornościowy.
  • Sok imbirowy: świeży imbir zmieszany z miodem idealnie pomoże w stanach podgorączkowych oraz usprawni trawienie.

Już dzisiaj zaopatrz się w te 4 wspaniałe przyprawy, używaj ich w kuchni codziennie i doświadcz wszystkich cudownych właściwości, które ze sobą niosą. Ayurveda stanowi wspaniałą możliwość poszerzenia własnej wiedzy o życiu oraz naukę leczenia prostymi i naturalnymi sposobami.
Źródło
Foto: Marta Głowacka

Ewa Wysocka

Ewa jest założycielką PortalYogi i miłośniczką różnych form aktywności fizycznej. Poza jogą uwielbia bieganie i jazdę na rowerze, a zimą narty biegowe.

Polecane Artykuły

Artykuły, które mogą Ci się spodobać.

Zapisz się do Newslettera!

Dołącz do naszej jogowej społeczności. Otrzymasz od nas darmowe materiały pomocne w praktyce jogi, cotygodniową inspirację oraz ekskluzywny dostęp do jogowych wydarzeń oraz promocji.