Barszcz czerwony z soczewica (Dieta Jogina)

Gdy temperatura za oknem zamiast rosnac spada do zera, a liści nadal nie ma na drzewach – na takie dni, nadaję się gorąca zupa z buraków, która nas dobrze rozgrzeje. Pora na kolejne weganskie pysznosci od Gosi – dieta jogina na koniec zimy 🙂

Ostatnie promyki dzisiejszego słońca <3

Ostatnie promyki dzisiejszego słońca <3

Składniki na około 5 porcji:

  • 4 średnich buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 szklanka soczewicy brązowej (suchej)
  • 5 suszonych grzybów, najlepsze prawdziwki *opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju kokosowego (ew. inny)
  • przyprawy:
    • sól
    • starta wysuszona papryczka chili, ew w przyprawie lub pieprz
    • świeżo starty korzeń imbiru (ewentualnie sproszkowany w przyprawie)
    • majeranek
    • koperek (najlepszy świeży)
    • goździki sproszkowane
    • sok z cytryny

Przybliżona wartość energetyczna jednej porcji: 207 kcal, 12g białka, 3.5g tłuszczu, 33g węglowodanów

Wykonanie:

  1. Ugotuj soczewicę wg. instrukcji. Dobrze ją wypłukać, ugotować 1 szklankę w 2 szklankach wody bez soli, razem z liściem wodorostu kombu *opcjonalnie. Brązowa soczewica gotuje się około 20 minut.
  2. Posiekaj drobno czosnek i podsmaż na podgrzanym oleju w garnku.
  3. Pokrój marchewkę i buraki w kostkę. Wrzuć je do garnka jak się czosnek lekko zarumieni. Dolej od razu gorącą wodę aby przykryć warzywa.
  4. Dodaj wysuszone grzyby jeżeli je posiadasz, dadzą fajny smak. Zetrzyj imbir do zupy.
  5. Dodaj resztę przypraw oprócz cytryny jak się woda zacznie gotować. Możesz dodać sporo goździków, imbiru i majeranki.
  6. Gdy warzywa będą już ugotowane dodaj soczewicę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze kilka minut i zupa gotowa!


O autorze

Gosia Aulejtner
Pasjonatka jogi, fotografii i pysznego (zdrowego!) jedzenia.

Inne artykuły tego autora