Dieta Jogina – 3 Pyszne Przepisy Na Lunch

Czym jest dieta jogina? To o prostu świadome jedzenie – naturalne składniki, świeże produkty, bogactwo witamin i minerałów. Joga to przede wszystkim świadomość siebie, swojego ciała, harmonia tego co cielesne i duchowe. Możesz być weganinem, wegetarianinem, jeść zgodnie z zasadami Ayurvedy czy Kuchni Pięciu Przemian – najważniejsze jednak, abyś dokonał jakiegoś wyboru! Dzisiaj polecamy Ci 3 pyszne pomysły na lunche, których przygotowanie nie zajmie Ci więcej jak 20 minut!

dieta jogina 3 lunch

Krem z dyni i marchewki

Składniki:

  • ćwiartka dyni
  • duża marchew
  • świeży imbir wielkości kciuka
  • sól himalajska lub morska
  • ząbek czosnku
  • pomarańcza
  • 1 chili
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie
Obierz dynie, marchew, pomarańcze, czosnek i imbir ze skórki. Pokrój wszystko na talarki, razem z chili. Wrzuć całą mieszankę do garnka z lekko rozgrzaną oliwą. Pozwól aby składniki prażyły się na oliwie przez jakieś 7 minut co jakiś czas mieszając. Po 7 minutach wlej 0,5 szklanki wodą i pozwól aby danie dusiło się przez następne 7 do 10 minut nadal od czasu do czasu mieszając. Następnie przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę, dolej 1,5 szklanki wody i przelej z powrotem do garnka. Doprowadź krem do wrzenia po czym zdejmij z ognia.
Do smaku możesz dodać kardamon lub starta gałkę muszkatołową.


Sałatka warzywna z kaszą kuskus

Składniki:

  • szklanka kaszy kuskus
  • pieczarki
  • papryka (wszystkie kolory dozwolone)
  • brokuł
  • cukinia/ kabaczek/ dynia jeśli jest dostępna
  • sól himalajska lub morska
  • limonka/ cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kubki wrzątku

Przygotowanie
Do miski wsyp kuskus i zalej go 2 kubkami wrzątku. Przykryj wszystko szczelnie talerzem lub folią spożywczą. Po około 8 minutach kasza kuskus powinna być gotowa.

W międzyczasie obierz pieczarki ze skórki i pokrój ja na duże kawałki, po czym podsmaż je na patelni dodając łyżeczkę oliwy. Dodaj do tego pokrojone w strączki papryki, brokuł i cukinię. Duś wszytko pod przykryciem ok. 6 minut. Kiedy warzywa są już zblanszowane dodaj do nich kuskus i wymieszaj wszystko z łyżeczką oliwy. Sól dodaj do smaku, jako przyprawy wykorzystaj swoje ulubione zioła – najlepiej świeże. Kolendra czy pietruszka doskonale się tutaj sprawdzą.


Sałatka z duszoną rybą i jabłkiem

Składniki:

  • 2 filety z ryby
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • czosnek
  • szczypta rozmarynu
  • kukurydza świeża lub z puszki
  • szpinak/ sałata
  • rukola
  • świeży ananas lub jabłko
  • por
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 140 stopni.
Filet z ryby włóż do naczynia żaroodpornego. W odrębnym naczyniu wymieszaj zioła, wyciśnięty przez prasę czosnek, limonkę, oliwę, pieprz i sól. Zalej marynatą rybę i włóż na 10 minut to lodówki.

W kolejnej misce wymieszaj szpinak, rukolę, kukurydzę i ananasa lub jabłko w zależności od tego co akurat masz w domu (cała magia tej potrawy).

Wyjmij rybę z lodówki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 7 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokrój rybę na duże kawałki i zmieszaj ze szpinakiem i resztą warzyw. Na koniec, polej wszystko sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.


Pamiętaj!

Jogę możesz ćwiczyć o dowolnej porze dnia. Nie powinieneś jednak jednak jeść zbyt dużo bezpośrednio przed praktyką (ostatni posiłek zjedz ok 2h przed intensywnymi ćwiczeniami). Jeżeli brakuje Ci energii tuż przed wejściem na matę ok. 30 minut przed wypij power sok lub po prostu zjedz batonika energetycznego, banana czy garść orzechów – dodadzą Ci energii bez obciążania żołądka!



O autorze

Ewa Wysocka
Ewa jest założycielką PortalYogi i miłośniczką różnych form aktywności fizycznej. Poza jogą uwielbia bieganie i jazdę na rowerze, a zimą narty biegowe.

Inne artykuły tego autora