Joga I Dieta – Trzy Sojowe Przepisy Dla Łasuchów

Szukasz pomysłu na zdrowe, lekkie desery pasujące do diety jogina? Znalazłam dla Ciebie kilka naprawdę udanych (i ekstremalnie prostych!). Na pewno spodobają Ci się te trzy pyszne przepisy na słodkości z… soji! Zdrowe wcale nie musi znaczyć nudne a oto i dowód!






KASZKA KUKURYDZIANA W ZALEWIE JAGODOWEJ

Kasza kukurydziana dla wielu osób ma smak dzieciństwa. Jednak taka przygotowana na produktach sojowych jest znacznie zdrowsza i na pewno urozmaici Twoją dietę dodatkowo wzbogacając ją w białko! Idealna dla całej rodziny (sprawdzone na maluchach!)

joga dieta

Składniki:

  • 4 – 5 szklanek napoju sojowego
  • 1/2 kostki tofu naturalnego
  • 1 – 1 ½ szklanki kaszy kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Składniki na zalewę jagodową:

  • 1 szklanka czarnych jagód
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki opiekanych na sucho otrębów owsianych

Przygotowanie:
Do wrzącego sojowego mleka dodajemy kolejno, stale mieszając, kaszę kukurydzianą. Gotujemy 5 minut, dodajemy rozdrobnione tofu i wanilię. Rozlewamy na talerze, polewamy zalewą jagodową, przybieramy owocami i posypujemy mielonymi orzechami.
Zalewa jagodowa: Wszystkie składniki na zalewę miksujemy.


TOFU RAFAELLO

Kokosowy smak ma w sobie zawsze nutkę tropików i wakacji. W połączeniu z bananem – niczego więcej nie potrzeba (uwaga – spora dawka energii gwarantowana!).

joga dieta

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 2 banany
  • 10dkg rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 10dkg mączki kokosowej
  • 10dkg orzechów

Przygotowanie
Tofu i banana miksujemy, dodajemy napęczniałe rodzynki (mogą być pokrojone), pokruszone lub zmielone orzechy i miód do smaku. Dodajemy mączkę kokosową, żeby uzyskać plastyczną mieszaninę. Na koniec wykonujemy kulki, które otaczamy w mączce kokosowej i wkładamy do papierowych koszyczków.


NIEPIECZONY TORT TRUSKAWKOWY Z TOFU

Jeżeli na specjalną okazję chcesz przygotować dla najbliższych zdroy i lekki tort – to jest zdecydowanie coś dla Ciebie. Pamiętaj jednak aby zabrać sie za niego odpowiednio wcześnie – zanik trafi na stół musi poleżeć w lodówce 12 godzin. Aha! Jeśli szukasz wersji wege – po prostu zastąp żelatynę agarem!

joga dieta

Składniki:

  • 3 kostki naturalnego tofu
  • 500g świeżych truskawek
  • 250g cukru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5l gorącego mleka sojowego
  • 40g żelatyny w płatkach
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • 100g o cukru waniliowego
  • śmietana do ozdoby
  • 1 paczka biszkoptów

Przygotowanie:
W wodzie podgrzewamy żelatynę (nie może wrzeć). Podgrzewamy mleko, dodajemy tofu, cukier, cukier waniliowy i kwasek cytrynowy, wszystko razem miksujemy. Dodajemy roztopioną żelatynę. Formę smarujemy masłem, dno wykładamy biszkoptami, na których układamy truskawki przekrojone na połówki, masę z żelatyną, potem znowu warstwę biszkoptów, truskawek i masę z żelatyną. Tort wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Podajemy ze śmietaną, przyozdobiony połówkami truskawek.


Wszystkie przepisy jak i zdjęcia pochodzą ze strony jednego z wiodących producentów produktów sojowych w Polsce – Polsoja.



O autorze

Ewa Wysocka
Ewa jest założycielką PortalYogi i miłośniczką różnych form aktywności fizycznej. Poza jogą uwielbia bieganie i jazdę na rowerze, a zimą narty biegowe.

Inne artykuły tego autora