Kokosowy Ryż Z Imbirem I Czarnym Sezamem

Wybrałam dla Ciebie pyszny przepis kuchni ayurvedyjskiej, idealny jako proste danie obiadowe, bądź dodatek do innych potraw. Bardzo prosty i w miarę szybki w przygotowaniu, wprowadzi do Twojej kuchni nutkę orientalnych kokosowych posmaków.

ryz z kokosem

Składniki

:
Składniki są dostępne praktycznie wszędzie, dlatego nie będziesz mieć najmniejszego problemu z ich znalezieniem. No to do dzieła!

  • 1 szklanka ryżu basmati lub innego (brązowy, czerwony, czarny)
  • 4 łyżki klarowanego masła Ghee
  • 1 Szklanka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 plasterków imbiru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1/8 szklanki czarnych ziaren sezamu
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Ryż opłucz pod bieżącą wodą na sitku i odstaw na chwilę do osuszenia. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki Ghee. Dodaj ryż i mieszaj aż masło przykryje wszystkie ziarenka. Dodaj mleko kokosowe, wodę, imbir oraz sól. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień na minimum, przykryj i gotuj metodą absorpcji aż ryż wchłonie wszystkie płyny. Dla ryżu białego będzie to około 15 minut, a dla odmian ciemniejszych – około 45. W osobnym garnku, na małym ogniu podgrzej pozostałe 2 łyżki masła. Ściągnij z palnikia i dodaj sezam oraz wiórki kokosowe, wymieszaj i polej gotowy ryż.

Idealne uzupełnienie stanowią również świeże zioła: kolendra, pietruszka, bazylia.

Smacznego!



O autorze

Monika Zaporowska
Absolwentka wrocławskiej Akademii Wychowania Fizycznego na kierunku Turystyka i Rekreacja. Swoją przygodę z Indonezją rozpoczęła w 2012 roku, kiedy to została uczestniczką programu stypendialnego Darmasiswa 2012/2013.

Po ukończeniu studiów magisterskich powróciła do Indonezji, która stała się jej nowym domem, aby aktywnie i rzetelnie wspierać buiro podróży Far Horizon. Jej pasją są podróże i gotowanie, a w szczególności kuchnia indonezyjska - przepisy możecie śledzić na blogu Smaki Indonezji.

Inne artykuły tego autora