Wigilia jogina. 6 potraw wegańskich oraz kuchni ajurwedyjskiej na wigilijny stół

Co jogini mogą postawić na Wigilijny stół? To samo, co każdy: makowiec, pierogi, barszcz… Jednak ci, którzy chcieliby ugotować na Święta coś wegańskiego lub kierując się zasadami ajurwedy, na pewno skorzystają z tego blog posta. Zapytaliśmy 6 blogerek o potrawy wegańskie na Wigilię. Oto ich propozycje:

Barszcz wege z pieczonymi ziemniaczkami

potrawy wegańskie na wiigilię

Iza Raczkowska, izaraczkowska.pl
Medycyną naturalną interesuje się od lat. Najwięcej czyta o medycynie chińskiej, makrobiotyce i ajurwedzie. Podczas zajęć jakie prowadzę, warsztatów i wyjazdów z joga dużo opowiadałm o zdrowym odżywianiu, ajurwedzie i medycynie chińskiej oraz swoim prywatnym spojrzeniu na nie. Często słyszała, że warto by było to gdzieś zapisywać aby każdy mógł mieć dostęp do tych informacji na bieżąco. Tak powoli powolutku kształtuje się jej blog.

Przepis:

Pyszny. Aromatyczny i zdrowy. Alternatywa na Bożonarodzeniowe danie wege bez glutenu.

Składniki konieczne do robienia zakwasu podaję w sporych ilościach. Zakwas buraczany powinien gościć u nas zimą na stałe. To jedna z najzdrowszych rzeczy jakie znam. Pijemy go na zimno codziennie. Jeśli nawet nie będzie Wam smakował w takiej wersji można zamknąć go do butelek i zachować na kolejne barszczyki.

 Składniki na zakwas:

  • 3 kg buraków
  • 4-5 l wody
  • 1 główka czosnku
  • 3 cm kłącza imbiru
  • sól kamienna
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 pęk kopru
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • duży słój lub kamionka

Wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskimi zagotowujemy, a potem solimy w ilości 1 płaska łyżeczka na 1 litr wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Buraki dokładnie myjemy, wykrawamy ogonki i kroimy razem ze skórką w cieniutkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i trzemy na drobnej tarce. W dużym słoju układamy na dnie koper, a potem warstwy buraków poprzekładane czosnkiem i startym imbirem. Wszystko zalewamy letnią wodą z solą i przyprawami. Zawiązujemy górę słoja lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas, w którym robi się zakwas jest zależny od temperatury. Przeciętnie wystarczy od 4 do 6 dni w okresie letnim, a w czasie zimy 7-10 dni.

Kiedy zakwas będzie gotowy górną warstwę buraków zbieramy łyżką i wyrzucamy. Resztę przecedzamy przez sitko. Zakwas rozlewamy do butelek i szczelnie korkujemy. Można go trzymać w lodówce naprawdę długo bez szkody dla składu i wartości – parę tygodni.

Ja w dzień kiedy zlewam zakwas zawsze robię też barszczyk 🙂

Składniki na barszczyk:

  • 1, 5 l zakwasu
  • 1,5 l wody
  • 1 cebulka
  • 2 marchewki
  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki tymianku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • 2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz;

Ziemniaczki myjemy, kroimy drobno w cząsteczki lub kwadraciki, posypujemy tymiankiem, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35-40 minut mieszając od czasu do czasu.

Cebulkę obieramy, kroimy drobniutko i podsmażamy przez 8 minut na oliwie w garnku, w którym będzie potem gotował się barszczyk. Marchewki kroimy i dorzucamy do cebulki. Podsmażamy chwilę. Wlewamy zakwas, majeranek, cukier i dolewamy wodę. Wrzucamy kostki bulionowe. Ja zawsze barszczyk taki gotuję dość krótko – od momentu zagotowania około 15-20 minut.

Można oczywiście po gotowaniu przecedzić barszczyk z cebulki i marchewki aby był klarowny jeśli ktoś potrzebuję.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Dobrze też smakuje z gotowaną fasolką lub bobem.

Pierogi z makiem

potrawy wegańskie na wiigilię

Kasia Kubiszewska, kasiasarna.blogspot.com. Miłośniczka gór oraz wsi, najchętniej spędza czas aktywnie na świeżym powietrzu. Uwielbia sport, jogę, gotowanie oraz sztukę.

Przepis

Ciasto jest z mąki wyrobionej z wodą oraz szczyptą soli. Farsz bazuje na maku, który najpierw gotujemy w mleku sojowym, a następnie mielimy. Dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie oraz daktyle.Po uformowaniu i ugotowaniu pierogów, podsmażamy je na oleju kokosowym.

Zimowe smoothie pierniczkowe

potrawy wegańskie na wiigilię

Marta Mytych, veganama.pl
Mama dwóch małych vege dzieciaków, Matyldy i Liliany, szczęśliwa żona Arka od ponad 4 lat. Weganką stała się w 2013. Konkretnego dnia nie pamięta, bo wydarzyło się to bardzo naturalnie na przestrzeni kilku miesięcy. Ogromny wpływ na tę decyzję miała jej pierwsza córeczka. Weganizm zmienił jej życie na wielu płaszczyznach i do dziś uważam, że była to jedna z moich lepszych decyzji jakie podjęła.

Przepis

Bazą są mrożone banany, które na bieżąco uzupełniamy w zamrażalce. Polecam każdemu mieć taki zapas, w razie nagłej ochoty na coś słodkiego.

Składniki:

  • 3 mrożone banany
  • szklanka mleka migdałowego
  • 1-2 daktyle
  • kilka kostek lodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • 2 pierniczki- jeden do ozdoby, drugi do pokruszenia
  • syrop daktylowy lub klonowy

Wykonanie:

  • Dodajcie do kielicha blendera wszystkie składniki poza pierniczkami i syropem
  • Zmiksujcie na gładką masę i przełóżcie do słoiczka lub szklanki
  • Pokruszcie pierniczka i posypcie nim Wasze smoothie
  • Dodajcie całego pierniczka do koktajlu i polejcie odrobiną syropu

Ryż basmati z suszonymi daktylami, cynamonem i kardamonem

potrawy wegańskie na wiigilię

Patrycja Pietracha-Rotithor, tobechicchiq.pl
Urodziła się w Krakowie, a potem znalazła w Tokio, ale tak na krótko, bo wyjechała do Hong Kongu i tak się jej spodobało, że została tam kilka dobrych lat. W międzyczasie, lokalną kulturę i życie codzienne w Azji poznawała. A potem była, jak się okazało, bardzo ważna wycieczka do Wietnamu, gdzie przyszłego męża poznała. Sprawiło to, że odwiedziła Indie, Indyjski ślub z weselem miała i Ajurwedę odkrywała. Niedługo potem, znowu trafiła do Tokio, tym razem na dłużej. A gdy Tokio się skończyło, powróciła do starej Europy i zamieszkuje teraz w Paryżu, gdzie dzieli się naturalną, kosmetyczną, Ajurwedyjską wiedzą nabytą.

Przepis

Bardzo prosta, zdrowa i szybka do przygotowania potrawa, na nasz Ajurwedyjski wigilijny stół, którą można podawać solo lub w połączeniu z warzywami czy też dhalem.

Potrzebujemy:

  • Kubeczek indyjskiego ryżu basmati
  • Kilka suszonych daktyli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych migdałów i/albo orzechów
  • ½  łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • ½  łyżeczki kardamonu
  • Szczypta soli
  • Olej słonecznikowy/roślinny
  • 3 kubeczki wody

Przygotowanie:

Bierzemy głęboką patelnię, rozgrzewamy na małym ogniu i dodajemy olej. Następnie, do podgrzanego oleju dodajemy sproszkowane migdały i/lub orzechy, wraz z nieugotowanym ryżem basmati. Mieszamy przez 2-5 minut, aż ryż przesiąknie olejem i migdałami. Szatkujemy na małe kawałeczki daktyle i dodajemy do ryżu, razem z czarnym pieprzem, cynamonem, kardamonem i solą. Mieszamy przez minutę, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Danie gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu, aż ryż się ugotuje.

I gotowe, możemy serwować na wigilijnym stole. Pyszna i bajecznie, dzięki cynamonowi i kardamonowi, pachnąca potrawa.

Wegański makowiec

potrawy wegańskie na wiigilię

Ewelina Leśniewska, veganisland.pl
Weganka i autorka bloga Vegan Island na którym podpowiada jak przejść na weganizm i zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Kilka razy w roku organizuje wyzwania smoothie, w czasie których zachęca ludzi do zmiany nawyków żywieniowych. Pisze również o szeroko pojętym samorozwoju, bo to temat który ją fascynuje. Obecnie mieszka w Anglii w malowniczej nadmorskiej miejscowości Bournemouth.  

Przepis

Makowiec to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez niego. Na szczęście w wersji wegańskiej jest prosty do przygotowania, choć zajmuje nieco czasu. Końcowy efekt jest jednak spektakularny i ciężko powstrzymać się by nie zjeść go całego jeszcze przed wigilią.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się gęste mleko sojowe lub migdałowe; ryżowe mleko może być za rzadkie)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (rozrobionej z 3 łyżkami wody)

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 100 ml syropu klonowego (lub 1/3 szklanki brązowego cukru)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 4 łyżki brandy lub whisky (opcjonalnie)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lub nasion chia) zmieszanej z 6 łyżkami gorącej wody
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 laska wanilii
  • sok z 1 cytryny

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garść ulubionych orzechów

Przygotowanie:

  • Rodzynki i laskę wanilii zalej ciepłą wodą i odstaw na bok.
  • Do rondelka wlej mleko i podgrzej by było lekko ciepłe. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Następnie dodaj drożdże i ponownie wymieszaj aż się rozpuszczą w mleku z cukrem. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie do płynnych składników dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą oraz olej kokosowy i wszystko dobrze wymieszaj.
  • Na koniec przesiej mąkę i połącz z pozostałymi składnikami.
  • Zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Ciasto drożdżowe wyrabia się dosyć długo, dlatego bądź cierpliwy 😉

  • Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.

W czasie, gdy wyrasta ciasto przygotuj masę makową.

  • Opłucz mak na sitku. Przełóż do garnka i zalej wodą (tyle żeby przykryć mak). Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Kiedy zauważysz, że woda prawie całkowicie się wygotowała wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na 20 minut, by mak wchłonął resztę wody.
  • Kiedy mak jest już gotowy i przestygnie odcedź rodzynki i laskę wanilii. Mak zmiel razem z laską waniliową trzy razy i dodaj rodzynki oraz pozostałe składniki za wyjątkiem siemienia (lub nasion chia).
  • W szklance zmieszaj siemię lniane lub nasiona chai z gorącą wodą. Odstaw na 5 minut. Powinna zrobić się gęsta pulpa przypominająca konsystencją jajko. Dodaj ją do maku i całość dobrze wymieszaj. Spróbuj czy masa makowa ma odpowiedni smak.

Teraz pora na wałkowanie ciasta

  • Wyrośnięte ciasto przełóż na czysty blat lub stolnicę oprószoną mąką. Wyrób ciasto jeszcze przez chwilkę. Jeśli chcesz mieć dwa mniejsze makowce przekrój ciasto na pół. Podsypuj mąką i wałkiem roluj prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm.
  • Wyłóż na ciasto masę makową zostawiając 2 cm od każdego brzegu.
  • Zacznij delikatnie zwijać ciasto w rulon jednocześnie tak, by było zwinięte dość ciasno. Pamiętaj by delikatnie zakładać brzegi do środka, aby w czasie pieczenia nie wydostała się masa makowa.
  • Zwinięte ciasto przełóż do wysmarowanej olejem kokosowym brytfanki. Wierzch ciasto możesz również posmarować bardzo cienko olejem kokosowym.

Makowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Kiedy ciasto ostygnie przygotuj lukier. Polej nim makowiec, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.

Wegańskie pierniczki bezglutenowe

potrawy wegańskie na wiigilię

Daria,ekocentryczka.pl
Od pięciu lat prowadzi bloga, na którym dzieli się swoja pasją do zdrowego życia. Jak sama mówi, roślinne odżywianie poprawiło jakość mojego życia, cieszę się że mogę dzielić się moimi odkryciami. Moje posiłki to w większości warzywa i owoce, dodatkowo pełnowartościowe, nieprzetworzone jedzenie- kasze, ziemniaki, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona. Nie trzeba jest 100% zdrowo, żeby być zdrowym, dlatego jest też miejsce na surową czekoladę, wegańskie słodycze czy inne smakołyki. Od czasu do czasu można sobie na to pozwolić i nie myśleć o konsekwencjach.

Przepis

Aromat przypraw korzennych to nieodłączny element świąt. Bardzo lubię pierniczki, cynamon, kardamon, goździki i inne aromatyczne przyprawy. W tym roku eksperymentowałam z przepisami na bezglutenowe pierniczki, bo jest na nie duże zapotrzebowanie:)

Dobrą wiadomością jest to, że wyszły o wiele bardziej miękkie niż tradycyjne i nie potrzebują wiele czasu, żeby zmięknąć:)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego/ daktylowego (dla mnie są wystarczająco słodkie, ale można dodać trochę więcej słodzika)
  • 1 łyżeczka kakao/ karobu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

W garnuszku rozpuść olej kokosowy i dodaj syrop klonowy. Kiedy przestygną zmiksuj je z bananem (który zastąpi jajko).

Wymieszaj dokładnie mąki, przyprawy, kakao, sodę i dodaj letnią masę z bananem. Wyrabiaj ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Jeśli będzie zbyt twarde, możesz dodać odrobinę wody (3-5 łyżek).

Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj pierniczki w ulubionych kształtach.

Pierniczki piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Najlepiej cały czas być czujnym i zaglądać do piekarnika. Cienkie pierniczki mogą się łatwo przypalić.

Mamy nadzieję, że spodobały się Wam propozycje od naszych blogerek. Co wybralibyście na swój Wigilijny stół?



O autorze

Wiola Starczewska
Joga jest dla niej nowym doświadczeniem. Uwielbia próbować w życiu nowych rzeczy: do tej pory pracowała w agencji PR w Londynie, w Parlamencie Europejskim w Brukseli, w NGO w Portugalii. Specjalizuje się z zagadnieniach związanych z komunikacją i nic nie sprawia jej takiej przyjemności, jak dobrze napisany artykuł, trafne puenty oraz… odpowiednio postawione przecinki:)

Pisze bloga o podróżach i nie może się zdecydować, czy fajniejsza jest Portugalia czy Brazylia. Na wszelki wypadek uczy się portugalskiego w obu wersjach: brazylijskiej i kontynentalnej.

Inne artykuły tego autora