Produkty Oczyszczające Organizm + Pyszny Przepis

Niezależnie od tego, czy prowadzisz głównie siedzący, czy bardzo aktywny tryb życia, to co jesz każdego dnia ma ogromny wpływ na stan Twojego organizmu i samopoczucie. Ważnym jest, by produkty zawarte w Twoim codziennym menu były jak najmniej przetworzone, ponieważ dania błyskawiczne są bardzo niekorzystne dla organizmu – zawierają tłuszcz, cukier i sól.

Przygotowałam dla Ciebie serię artykułów. Co tydzień zaprezentuję Ci zestaw smacznych pokarmów, głównie o zaletach oczyszczających. Przeczytaj, a dowiesz się jak mogą wspomóc Twoje zdrowie i być może pomóc w uleczeniu niektórych dolegliwości. Na końcu każdego z nich znajdziesz specjalny przepis! Na ciepłe letnie dni – zaczynamy owocowo!

Brokuły

Walory: Doskonałe źródło błonnika, pomagają w oczyszczaniu jelit. Ze względu na obecność siarki działają przeciwwirusowo. Są doskonałym produktem spożywczym, pobudzają wątrobę oraz działają przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo.

Składniki odżywcze: • Wapń • Magnez • Fosfor • Wit. B3, B5, C • Beta-karoten • Kwas foliowy

Jabłka

Walory: Pomagają w usuwaniu toksyn oraz zaparciach. Obniżają poziom cholesterolu, odnawiają dobre bakterie jelitowe oraz działają tonizująco i ściągająco.

Składniki odżywcze: • Wapń • Magnez • Fosfor • Wit. C • Beta-karoten • Pektyna

Melon

Walory: Ze względu na dużą zawartość wody, jest produktem bardzo dobrze nawadniającym i oczyszczającym. Najlepsze efekty zauważysz spożywając go bez dodatków.

Składniki odżywcze: • Wapń • Magnez • Potas • Fosfor • Wit. C • Beta-karoten

Pomarańcze

Walory: Pomarańcze pobudzają perystaltykę jelit, działają antyseptycznie od wewnątrz. Dodatkowo oczyszczają, tonizują i pobudzają.

Składniki odżywcze: • Wapń • Potas • Beta-karoten • Kwas foliowy • Wit. C

Kiwi

Walory: Stanowi bardzo dobre źródło enzymów trawiennych oraz pomaga w usuwaniu nadmiaru toksyn z organizmu.

Składniki odżywcze: • Magnez • Fosfor • Potas • Wit. C

Z podanych powyżej owoców możesz śmiało przygotować zdrową i oczyszczającą sałatkę owocową, bądź świeży smoothie – na przykład z kiwi i pomarańczy.

Smoothie kiwi+pomarańcza

Składniki (na dwie porcje):

4 kiwi dwie pomarańcze po 4-5 dużych kostek lodu na porcje opcjonalnie: łyżka cukru (albo oczywiście zdrowy zamiennik, na przykład sok z winogron) 100 ml soku pomarańczowego

Wykonanie

Pomarańcze obierz do miąższu czyli dokładnie usuwając błony i białe elementy. Zmiksuj w blenderze na wysokich obrotach. Do zmiksowanej pomoarańczy dodaj kilka kostek lodu i jeszcze raz zmiksuj. Jeżeli pomarańcze są suche możesz teraz dodać odrobinę soku. Na koniec dodaj obrane kiwi i zmiksuj. Przelej do wysokich szklanek.



O autorze

Monika Zaporowska
Absolwentka wrocławskiej Akademii Wychowania Fizycznego na kierunku Turystyka i Rekreacja. Swoją przygodę z Indonezją rozpoczęła w 2012 roku, kiedy to została uczestniczką programu stypendialnego Darmasiswa 2012/2013.

Po ukończeniu studiów magisterskich powróciła do Indonezji, która stała się jej nowym domem, aby aktywnie i rzetelnie wspierać buiro podróży Far Horizon. Jej pasją są podróże i gotowanie, a w szczególności kuchnia indonezyjska - przepisy możecie śledzić na blogu Smaki Indonezji.

Inne artykuły tego autora