Portal Yogi

Śniadanie jogina, czyli co jeść rano? (+ przepis na owsiankę)

Ajurwedyczne śniadanie powinno zawierać jak największą ilość rozgrzewających przypraw, takich jak cynamon, goździk, kardamon, kurkuma, gałka muszkatołowa czy chili lub kurkuma

Co jeść na śniadanie według Ajurwedy? Od razu dodam, że amatorzy jajecznicy na cebulce mogą być rozczarowani…

Według Ajurwedy nasza wewnętrzna energia odpowiadająca za metabolizm nazywa się agni. Agni sprawia, że nasze ciało z łatwością wchłania wartości odżywcze i wydala to co jest nam zbędne, a także pozwala nam zachować zdrowie i witalność.

Na początku dnia, między 6:00 a 10:00 rano poziom energii agni jest niski, dlatego trudno jest nam przetrawić ciężkie śniadanie, takie jak smażona na maśle jajecznica, kiełbasa lub chleb z serem.

Dlatego nasze śniadanie powinno być lekko strawne, co znaczy najlepiej jeśli składa się ze składników gotowanych, a nie smażonych lub nawet świeżych, takich jak świeże owoce i warzywa.

Choć są one bardzo zdrowe są one też dla wielu osób trudne do strawienia.

Ajurweda zaleca, aby śniadanie było ciepłe i rozgrzewające.

Dlaczego?

Dzięki temu pomożemy agni rozgrzać ciało i powoli obudzimy jej siłę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego.

Dlatego ajurwedyczne śniadanie powinno zawierać jak największą ilość rozgrzewających przypraw, takich jak cynamon, goździk, kardamon, kurkuma, gałka muszkatołowa czy chili lub kurkuma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PortalYogi (@portalyogi_pl)

Oto przepis śniadanie jogina według zaleceń Ajurwedy:

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych (nie instant)
  • jabłko
  • 2 czubate łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • Opcjonalne dodatki:
    garść orzechów włoskich
    garść pestek słonecznika (najlepiej jeśli dzień wcześniej zostały one zamoczone w wodzie)
    łyżeczka białego lub czarnego sezamu
    daktyle (najlepiej jeśli dzień wcześniej zostały one zamoczone w wodzie)

Sposób przygotowania:

Jabłko obrać ze skorki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Płatki owsiane zalać wodą (stosunek wody do płatków powinien być 2 do 1) i gotować na ogniu przez około minutę. Następnie dodać jabłko i doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać przyprawy i odstawić z ognia.

Jeść ciepłe. Smacznego!

pobierz e-book dieta jogina wegetariańskie przepisy

Portal Yogi

Praktykuj jogę gdzie chcesz i kiedy chcesz

PortalYogi to jedna z największych platform wymiany wiedzy, doświadczeń i inspiracji na temat jogi w Polsce. Powstała, aby pomóc Ci praktykować jogę bezpiecznie i efektywnie w domowym zaciszu. Samo Internetowe Studio PortalYogi, to efekt współpracy z czołowymi polskimi instruktorami jogi, którzy uczą jogi online.

Polecamy

Artykuły, które mogą Ci się spodobać.

decor