Dlaczego Warto Pić Zielone Soki?

Często słyszysz „Pij soki, będziesz zdrowy”. Jednak sok sokowi nie jest równy. Większość soków zakupionych w markecie ma ogromną zawartość cukry i innych konserwantów, które Ci nie służą.

zeilony sok

Zostały poddane one pasteryzacji aby mogły miesiącami stać na półce. Niestety proces pasteryzacji pozbywa je większości ich wartości odżywczych. Często te,ż soki powstają z koncentratów rozwadnianych wodą z dodatkiem środków chemicznych, tzw. ulepszaczy aby poprawić ich smak.

Wyjątkiem są tutaj soki oznakowane „sok jednodniowy”. Sok taki jest dużo droższy i częściej robiony jest z owoców niż zielonych warzyw.

Zachęcamy Cię do przyrządzenia zielonego soku w domu. Zajmie Ci to maksymalnie 10 minut a co najważniejsze jesteś świadomy tego co wchodzi w skład soku i jakie ma on właściwości, w zależności jakie warzywa lub owoce włożysz.

Zawarty w zielonych sokach chlorofil zalkalizują Twój organizm, wzmocni system immunologiczny, poprawi funkcjonowanie wątroby i tarczycy, wspomoże rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała a przede wszystkim dodaje energii.

Na 1 litr soku wyciskanego w wyciskarce potrzeba ok. 1,5-2 kg zielonych warzyw.

Oto kilka prostych przepisów. Po prostu wrzuć wszystkie składniki do sokowirówki

Zielony sok z Jarmużu

  • garść szpinaku
  • 2 garście jarmużu
  • 3 łodygi selera naciowego
  • zielone jabłko
  • 2 pęczki pietruszki
  • duży zielony ogórek
  • pół cytryny

Zielony sok z imbirem

  • cytryna
  • duży ogórek
  • kawałek świeżego imbiru
  • garść szpinaku
  • 2 garście jarmużu
  • garść świeżej mięty

Zielony sok z ananasem

  • 2 garście jarmużu
  • kawałek świeżego ananasa
  • garść świeżej kolendry
  • jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • brokuł


O autorze

Ewa Wysocka
Ewa jest założycielką PortalYogi i miłośniczką różnych form aktywności fizycznej. Poza jogą uwielbia bieganie i jazdę na rowerze, a zimą narty biegowe.

Inne artykuły tego autora