Zupa Z Jarmuża I Pasta Z Fasoli Mung – Food In Heaven

Zaraz po zajęciach jogi Ashtanga w Oslo, poszlam do Mathallen, centrum handlowego, gdzie można znaleźć żywność ekologinczą. Znalazłam tam jarmuż więc postanowiłąm go ugotować na obiad. Zrobiłam zupę i dodatkowo pastę z fasoli mung, którą miałam już wcześniej ugotowaną. Wymyśliłam sobie później, że w sumie ta pasta może być dodana do zupy jako zagęszczacz, i zupa będzie bogatsza, jakby “zabielona” bez użycia śmietany. Smak zupy był super, ale wydaję mi się że z dodatkiem pasty smakowała mi jeszcze bardziej. Zrobiłam sobie jeszcze sałatkę z tą pastą, ale przejdźmy do głównego przepisu!
pasta z fasoli mung

Zupa z jarmuża – składniki na około 4 porcje:

  • 1 średnia cebula
  • ok 6 dużych liści jarmuża
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 cukini
  • 1 średni korzeń pietruszki lub pasternaka
  • 1 ziemniak
  • 1 mały słodki ziemniak
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • świeża zielona pietruszka (ok 2 łyżki)
  • ok 4 cm świeżego imbiru
  • 3 suszone grzyby, Borowik (dla lepszego smaku, można pominąć, jeżeli ich nie dostaniesz)
  • 1 suszony pomidor
  • 1 liść wodorostów kombu
  • ok 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suchego majeranku
  • ok 1 łyżeczka soku ze świerzej cytryny

Wykonanie

  1. Obierz warzywa
  2. Pokrój cebulę, marchewkę i pietruszkę w plasterki
  3. Pokrój ziemniaki i cukinię w kostkę
  4. Podrzyj jarmuż na małe kawałki, usuń twarde łodygi ze środka
  5. Pokrój świeżą zieloną pietruszkę
  6. Zerzyj imbir na tarce
  7. Pokrój lub połam suszone grzyby, wodorowsty kombu i suszony pomidor na mniejsze kawałki
  8. Umieść wszystkie wyżej wymienione przygotowane składniki do garnka i zalej wodą
  9. Gotuj aż warzywa zmiękną, to jest ok 20 minut
  10. Dodaj majeranek, sól, sok z cytryny
  11. Dodaj pastę z fasoli mung, gdy już podane na talerzu

Pasta z fasoli mung – składniki

  • Fasola mung (około 300g ugotowanej fasoli)
  • 3 łyżki mleka ryżowego
  • 3 łyżki oleju np. lnianego, kokosowego, czy oliwy z oliwek
  • ok 3 cm świeżego imbiru
  • ok 1 łyżeczka soli
  • sok z cytryny z 1/2 – 1 cytryny
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • szczypta syropu klonowym
  • świeży szczypiorek (około 3 łyżki)

Wykonanie

  1. Przygotuj najpierw fasolę mung (moczy przez noc i gotuj bez soli z liściem kombu)
  2. Do pasty weź samą fasolę mung, odcedzoną, bez wody
  3. Zetrzyj imbir
  4. Umieść wszystkie składniki (za wyjątkiem szczypiorku) do miski, gdzie będzie można je zblenodować
  5. Zmiksuj wszystko do uzyskania ładnej pasty
  6. Pokrój szczypiorek drobno i dodaj do pasty
  7. Posyp sezamem i szczypiorkiem

Dajcie znać jak wam smakowało!


Autorką tekstu jest Gosia Aulejtner – więcej o jej pasji do jogi, fotografii i pysznego (zdrowego!) jedzenia dowiesz się >>> TUTAJ oraz na jej przepysznym blogu Food in Heaven.

Polecane Artykuły

Artykuły, które mogą Ci się spodobać.

Zapisz się do Newslettera!

Dołącz do naszej jogowej społeczności. Otrzymasz od nas darmowe materiały pomocne w praktyce jogi, cotygodniową inspirację oraz ekskluzywny dostęp do jogowych wydarzeń oraz promocji.