3 Przepisy Na Zdrowe Śniadania (Dieta Jogina)

Jeżeli zależy Ci na zdrowiu i dobrej kondycji – na pewno dbasz o to, by odpowiednio się odżywiać! Podstawą zrównoważonego żywienia są zdrowe śniadania. Prezentujemy 3 spośród naszych ulubionych przepisów – coś na słodko, coś konkretnego i coś bardziej tradycyjnego.

Na słodko – Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • pół szklanki owsianki
  • jabłko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szklanka wody
  • mieszanka orzechów (nerkowca, włoskie, laskowe lub inne)
  • garść pestek dyni i słonecznika
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • pół łyżeczki miodu lub syropu z agawy lub 3 pokrojone daktyle

Przygotowanie:

W garnku wymieszaj płatki owsiane i wodę. Gotuj to na małym ogniu stopniowo dodając: cynamon, orzechy, pestki dyni i słonecznika, miód lub syrop z agawy czy daktyle. Wszystko gotuj około 5 minut cały czas mieszając. Jak zobaczysz, że owsianka zaczyna gęstnieć zdejmij garnek z ognia. Na koniec dodaj starte ze skórką jabłko, dodaj zmielone siemię lniane i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.

Konkretnie – Jajko sadzone ze szpinakiem

Składniki:

  • kromka pieczywa pełnoziarnistego
  • 1 jajko
  • duża garść szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska/morska
  • awokado
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Wyciśnij ząbek czosnku przez prasę do czosnku, następnie zmieszaj to ze świeżym szpinakiem. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj do niej szpinak z czosnkiem. Po chwili dolej troszkę wody i przykryj patelnię przykrywką tak żeby szpinak lekko się poddusił.

Następnie zdejmij szpinak z patelni i wbij na nią jajko dodając kilka kropli oliwy. Przypraw solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem.

Danie to możesz urozmaicić dodając kilka kawałków avocado i pomidorki koktajlowe. Do tego polecamy kromkę pełnoziarnistego chleba.

Tradycyjnie – Chleb pełnoziarnisty z awokado i białym serem

Składniki:

  • dwie kromki chleba pełnoziarnistego
  • awokado
  • cytryna/ limonka
  • sól himalajska/ morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • dwa plastry białego chudego sera
  • świeża kolendra/ bazylia/ natka pietruszki

Przygotowanie:

Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżką. Rozgnieć go widelcem dodając sól morską i świeżo zmielony pieprz. Wyciśnij limonkę lub cytrynę do smaku, wszystko wymieszaj aż powstanie z tego pasta. Posmaruj nią chleb, a na górę połóż plaster sera białego.

Jeżeli posiadasz w domu świeżą kolendrę, bazylię czy natkę pietruszki dodaj ją do białego sera.

Który scenariusz śniadaniowy – na słodko, konkretnie czy tradycyjnie – najbardziej Ci odpowiada?



O autorze

Ewa Wysocka
Ewa jest założycielką PortalYogi i miłośniczką różnych form aktywności fizycznej. Poza jogą uwielbia bieganie i jazdę na rowerze, a zimą narty biegowe.

Inne artykuły tego autora