Dieta Jogina – Gęsta Zupa Warzywna Z Soczewicą

Pyszna gęsta zupa z soczewicą według przepisu Gosi Aulejtner. Polecamy serdecznie nie tylko na coraz krótsze dni 😉 Więcej przepisów i inspiraji od Gosi znajdziecie TUTAJ.

Kolejny przepis z serii prostych, tak więc łatwo będzie Ci z niego skorzystać :). Kolega kiedyś mi powiedział, że używam różnych przypraw, których większość mężczyzn nie posiada w kuchni, przez co mogą się zniechęcić. Tak więc oto tu w Portugalii używam bardzo prostych I przypraw I składników łatwo dostępnych tutaj. Jeżeli jednak nie masz czegoś w kuchni, nie przejmuj się, wiele przypraw można pominąć. Używaj przepisów jako wskazówki, nie musisz się kurczowo trzymać jednego, improwizuj :). Ten przepis jest również z rodzaju – wszystko do jednego gara, I wszystko fajnie gra a wykonanie jest bardzo szybkie.

zupa z soczewicy

Składniki na około 3 porcje:

  • 1 mały brokuł lub ½ większego
  • 1 słodki ziemniak / batat
  • 3 ząbki czosnku
  • 1cm świeżego imbiru
  • świeża pietruszka
  • ½ pomidora
  • cytryna
  • ½ mleczka kokosowego, organicznego z puszki
  • 2 liście wodorostów kombu (opcjonalnie)
  • około 1 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz, jak lubisz
  • przyprawa asafetida 🙂 (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Pokrój ziemniaka w kostkę, brokuła na mniejsze różyczki. Możesz użyć korzenia, ale samą końcówkę wyrzuć, z reguły jest bardzo twarda.

2. Posiekaj drobno imbir, czosnek oraz natkę pietruszki. Pokrój liść kombu na mniejsze kawałki, I tak jego objętość się zwiększy. Kombu pomaga w trawieniu I lubię jego smak, dlatego dodaję go do potraw. Oprócz tego posiada dużo wartości I białka.
Wrzuć wszystko do jednego gara I zalej wodą do zakrycia warzyw. Gotuj aż nieco zmiękną, około 10 minut

3. Kolejno wrzuć soczewicę, dodaj przyprawy, mleczko, sezam, czarnuszkę. Możesz dodać nawet całe mleczko, będzie mocniejsze kokosowo. Od niedawna zaczęłam używać czarnuszki, bardzo ją polubiłam I jest bardzo zdrowa, tak więc polecam. Jeżeli chodzi o asafetidę, też jest bardzo zdrowa, wspomaga układ pokarmowy. Smakowo zastępuje czosnek, a jego inna nazwa to Czarcie Łajno 🙂

4.Gotuj, aż się soczewica ugotuje. Czerwona soczewica nie potrzebuje dużo czasu, około 10 minut.

5. Na koniec dodaj pomidora pokrojonego w kostkę I skrop sokiem z cytryny. Pogotuj chwilkę, około 3 minut. Jeżeli widzisz, że robi się gęsta papka, dodaj więcej wody. Pamiętaj też aby nie gotować za długo, gdyż wtedy warzywa wraz z soczewicą się rozgotują na papkę.

6. Podawaj w miseczkach, jak gęstą zupę. Posyp świeżą pietruszką, może być kolendra. Posyp sezamem I ewentualnie czarnuszką.
Smacznego!



O autorze

Gosia Aulejtner
Pasjonatka jogi, fotografii i pysznego (zdrowego!) jedzenia.

Inne artykuły tego autora