Puszysty Orzechowy Krem Z Dyni I Soczewicy – Dieta Jogina

Dziś orzechowy krem z dyni i soczewicy. Potrawa będzie łagodzić dosha vata oraz zaburzać dosha pitta i kapha. Dla dosha pitta polecam zmniejszyć ilość tahini i czosnku, a dla dosha kapha ilość tahini i mleka roślinnego.

dieta jogina

Składniki:

  • 1 dynia hokaido;
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy;
  • 2/3 -1 szklanki mleka migdałowego (lub sojowego);
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala;
  • 6-7 łyżek tahini (pasty sezamowej);
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • kilka szczypt pieprzu cayenne;

Przygotowanie

Dynie kroimy na kawałki razem ze skórą. Pieczemy skropioną olejem na blaszcze wyłożonej papierem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około 40 minut. Soczewicę gotujemy do miękkości – zależy od odmiany. Czerwoną zazwyczaj gotuję się krócej – około 15 minut. Ugotowaną soczewice odsączamy. Wszystkie składniki poza mlekiem wkładamy do miski. Blendujemy na gładki krem. Kiedy krem będzie jednorodny powoli dolewamy mleko ucierając – jak w przypadku robienia majonezu. Krem powinien wyjść leciutki i puchaty. Świetnie smakuje na ciepło ale bardzo dobry też jest na zimno. Koi jesienne smutki 🙂 Smacznego 🙂


Iza Raczkowska
Autorką tekstu jest Iza Raczkowska – joginka, nauczycielka, twórczyni Studia Jogi Izabeli Raczkowskiej w Gliwicach. Iza ukończyła kursy fizykoterapii i czerpała nauki z różnych nurtów jogi (między innymi Ashtanga Vinyasa Joga i Vinyasa Krama), aby swoją własną praktykę osadzić gdzieś „pomiędzy” nimi. Od lat jest wegetarianką i pasjonatką zdrowej kuchni. Szczerze pasjonuje się zdrowym odżywianiem, ziołolecznictwem i medycyną naturalną co zaowocowało blogiem izaraczkowska.pl.



O autorze

Iza Raczkowska
Zawodowo jest nauczycielką jogi oraz właścicielką szkoły jogi. Prowadzi wiele zajęć grupowych i indywidualnych oraz organizuje wyjazdy, wykłady i warsztaty związane z jogą.

Uwielbia czytać i oglądać filmy. Projektuję także wnętrza z czystej miłości do piękna. Najpełniej jednak definiuje ją ciekawość, energia i optymizm pozwalająca docenić wszelkie aspekty życia.

Inne artykuły tego autora