Dieta Jogina – Pasztet z Zielonego Groszku

Co zrobić gdy pod wpływem impulsu ugotujesz 0,5 kilo zielonego groszku i dopiero później zadasz sobie pytanie „co ja z tym groszkiem teraz zrobię?”. Gosia Aulejtner na ratunek z pysznym przepisem na pasztet i kotlety. Polecamy serdecznie kolejny przepis znaleziony na blogu Food In Heaven.

pasztet z groszku

Składniki:

  • 500g suchego zielonego groszku ( jest to nawet więcejniż potrzeba na 1 duży pasztet, także zostanie go nieco)
  • 1 liść wodorostów komubu
  • 4 małe marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 cebule
  • dużo świeżego imbiru, albo zmielonego suchego
  • 1 duży ziemniak
  • 100g płatków gryczanych
  • 100 g płatków owsianych
  • 100g bezglutenowej mąki ziemniaczanej / skrobi
  • 50g siemienia lnianego/ zmielonego lnu
  • 1 łyżka octu (opcjonalnie)
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego
  • 2 duże łyżki oliwy z oliwek
  • garść zielonej świerzej natki pietruszki
  • garść zielonego świerzego koperku
  • 3 liście laurowe
  • świeży sok z 1 cytryny
  • ok 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • szczypta cukru typu ksylitol lub podobny
  • 1 łyżka zmielonych suchych grzybów, Borowik, prawdziwka (można pominąć, jeśli nie posiadasz)

Przygotowanie:

Namocz zielony groszek na noc. Następnego dnia, wymień wodę i ugotuj z liściem kombu i 3 listkami laurowych, bez soli.
Gdy groch się ugotuje, odłóż go na bok, wyjmij liści laurowe z garnka.

Obierz cebulę i pokrój na na małe kawałki. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i usmaż cebulę aż się zarumieni. Następnie obierz ziemniaka, marchewki i korzeń pietruszki. Zblenduj je do uzyskania małych kawałków. Przenieś do dużej misku i dołóż usmażoną cebulkę. Pokrój drobno zieloną pietruszkę i dodaj do pozostałych warzyw. Zetrzyj świeży imbir i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Następnie zblenduj płatki owsiane na malutkie drobinki i również dodaj do tej samej miski.

Zblenduj zielony groszek z kombu, gdy trochę już ostygnie, do uzyskania kremowej pasty. Dodaj oliwę z oliwek i trochę wody z gotowania groszku, jeżeli cieżko się je blenduje i pasta jest za sucha. Dodaj do dużej miski, gdy gotowe. Teraz możesz dodać pozostałe składniki i przyprawy i ostatecznie wymieszać.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
Weź długą i dość wysoką formę, jak na chleb, i wysmaruj ją olejem (możesz też użyć papieru do pieczenia).
Wyłóż wymieszaną masę do formy, wyrównaj ładnie. Jeżeli masz za dużo masy, z pozstałej części uformuj okrągłe kotleciki i włóż je niezależnie do piekarnika (200 stopni, ok. 45 minut pieczenia)

Posmaruj wierzch pasztetu pastą tahini i wstaw całość do piekarnika. Piecz przez około 2 godziny w 200 ° C.

dieta jogina

Wyjmij formke z pasztetem jak się upiecze i studź w formie przez jakiś czas.Pasztet jest miękki, jeżeli jest ciepły
Pokrój pasztet na plasterki czy “kromeczki” dopiero gdy się schłodzi.


Autorką tekstu jest Gosia Aulejtner – więcej o jej pasji do jogi, fotografii i pysznego (zdrowego!) jedzenia dowiesz się >>> TUTAJ



O autorze

Gosia Aulejtner
Pasjonatka jogi, fotografii i pysznego (zdrowego!) jedzenia.

Inne artykuły tego autora