Rozgrzewająca Dieta Według Zasad Medycyny Chińskiej

Niesamowite jak zalecenia żywieniowe Ayurveda podobne są do zasad Medycy Chińskiej 🙂 Odnajdywanie takich spójności zawsze utwierdza mnie tylko w przekonaniu, że to wartościowe wskazówki. W końcu powstały w podobnym czasie, w dwóch bardzo odległych rejonach świata.

Ayurveda wyróżnia 3 typu energetyczne: Vata, Kappa i Pitta, a to co jemy i jak dbamy o siebie powinno prowadzić do równoważenia ich w naszych organizmie. W Medycynie Chińskiej mamy energię Ying i Yang, i to na ich równoważeniu powinno opierać się leczenie i zapobieganie chorobom.

Medycyna ChinskaOkres zimy to czas kiedy powinnyśmy wspierać nasze Yang – czyli energię rozgrzewającą.

Oto bardzo fajnie napisany artykuł, który ukazał się właśnie na zwierciadło.pl, tłumaczący podstawowe zasady rozgrzewania organizmu według Medycyny Chińskiej:

Rozgrzewająca dieta na jesień i zimę

Gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza, na samą myśl o wyjściu na zewnątrz robi nam się zimno. Temperatura sięgająca kilku kresek poniżej zera wiąże się z koniecznością dokonania asortymentowej rewolucji w szafach – z półek znika lekka odzież, a jej miejsce zajmują grube, wełniane swetry. Gorączkowo zaczynamy poszukiwać zeszłorocznych rękawiczek, szalików i czapek, kupujemy ocieplane buty i inne elementy garderoby mające ochronić nas przed zimnem przez kilka kolejnych, mroźnych miesięcy. Również dieta ulega modyfikacji i chętniej sięgamy po produkty ciężkie i wysokokaloryczne jak tłuste mięso i sery, których tak naprawdę wcale nie potrzebujemy…

Czytaj dalej



O autorze

Ewa Wysocka
Ewa jest założycielką PortalYogi i miłośniczką różnych form aktywności fizycznej. Poza jogą uwielbia bieganie i jazdę na rowerze, a zimą narty biegowe.

Inne artykuły tego autora