Wegańskie Burgery Z Kalafiora – Dieta Jogina

Burgery są bardzo fajną alternatywą dla tradycyjnego, polskiego obiadu. Można je jeść same, z sałatką albo chlebem – Twój wybór. Swoje kotlety usmażyłam na patelni ale można je też upiec w piekarniku (lżejsza wersja). Uwielbiam kaszę gryczaną a ostatnio miałam ochotę na kalafior tak więc połączyłam te dwa skłądniki – efekt bardzo mi smakował 🙂

Składniki na około 14 kotletów:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 mały/średni kalafior
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy lub inny (około 1 łyżki plus do smażenia około 3 łyżki)
  • około 3 dużych łyżek skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej, ew. zmielonego siemienia lnianego
  • sól
  • pieprz
  • koperek – świeży bądź suszony

Przybliżona wartość energetyczna 1 kotleta: 109 kcal, 3g białka, 16g węglowodanów, 4g tłuszczu

Wykonanie:

  1. Ugotuj kaszę (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody)
  2. Ugotuj kalafior osobno
  3. Usmaż posiekaną cebulę na patelni na 1 łyżce oleju
  4. Rozdrób ugotowany kalafior, wymieszaj z ugotowaną kaszą i podsmażoną cebulą. Dopraw solą, pieprzem i koperkiem
  5. Na koniec dodaj trochę skrobi lub siemienia aby połączyć jeszcze lepiej składniki razem (jeżeli nie chcesz aby posiłek był wegański mozesz w tym miejscu zastosować jajko)
  6. Uformuj kotlety i podsmaż na patelni używając trochę oleju (około 5-10 minut) lub upiecz w piekarniku (około 20 minut 200 stopni)
  7. Podawaj z sałatką albo uformuj klasycznego burgera 🙂 Smacznego!

 

Prosta sałatka (ze zdjęcia):

  • 1 pomidor
  • 2 rzodkiewki
  • jarmuż (svartkål)

Dressing do sałatki:

  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka chia
  • mleko owsiane – lub woda
  • sól
  • imbir
  • koperek – świeży bądź suszony
  • 1 łyżka oleju rzpakowego (lub inny)
  • sok z 1/2 cytrny

Wykonanie:

  1. Pokrój drobniej łodygę selera.
  2. Wrzuć go razem z resztą składników do naczynia aby zmiksować wszystko blenderem.


O autorze

Gosia Aulejtner
Pasjonatka jogi, fotografii i pysznego (zdrowego!) jedzenia.

Inne artykuły tego autora